תהלוכת הוצאת ספר התורה העתיק מבית עבו למירון נמשכת השנה ה-182
חגיגות ל”ג בעומר ייפתחו רשמית ביום רביעי,6.5.15, בשעה 13.30 בצהריים,בתהלוכה המסורתית של ספר התורה העתיק מבית עבו בצפת אל קבר הרשב”י במירון – זאת השנה ה-182 למסורת. הטקס ייערך ברוב עם, בנוכחות רבנים, חברי כנסת, ראשי ערים ומועצות דתיות, משלחות מהיישובים בגליל, מהגולן, מאריאל שבשומרון, שר המשפטים לשעבר, פרופסור יעקב נאמן, וראש העיר צפת אילן שוחט. כמו כן ישתתפו באירוע נציגי שגרירות צרפת בישראל המלווה את האירוע מאז כיהנו אבות משפחת עבו כקונסולים של צרפת במשך שלושה דורות. לקראת האירוע התקשטה העיר צפת בדגלים ובתאורת רחוב ססגונית וכוחות הביטחון בצפון נערכים בכוחות מוגברים לשמירת הסדר והביטחון של רבבות החוגגים.
מסורת הוצאת ספר התורה מבית עבו נעוצה באבי השושלת בארץ, הרב שמואל עבו, שעלה ארצה מאלג’יר ב-1817 התיישב בצפת ושימש בה כרב ראשי וכקונסול צרפת באזור הגליל. הוא גאל לראשונה את חלקת האדמה הסמוכה לקבר הרשב”י במירון והקים שם את המצבה ואת בניין בית הכנסת הניצב שם עד היום. לאות הוקרה על פעליו העניקה לו הקהילה בצפת ב-1833 ספר תורה על שמו, שהובל בערב ל”ג בעומר בתהלוכה חגיגית מבית עבו אל בית הכנסת של הרשב”י במירון.
כך נפתחה מסורת מיוחדת במינה, שסימלה את פתיחת חגיגות ל”ג בעומר בצפת ובמירון והפכה במרוצת הזמן לחלק בלתי נפרד מהפולקלור הדתי-עממי לא רק של צפת אלא של הארץ כולה, ושמעה הגיע עד למרחוק. המשכה של המסורת עובר במשפחת עבו מאב לבן, זה חמישה דורות. אחרי הרב שמואל המשיך במסורת בנו, הרב יעקב עבו, ששימש גם הוא כרב ראשי וכקונסול צרפת בגליל. הוא הרחיב את בניין בית הכנסת של הרשב”י במירון, רכש את מחצית אדמות הכפר מירון מידי הערבים – כ-7000 דונם – והקים שם יישוב יהודי חקלאי-דתי, שהקדים בעשרות שנים את ההתיישבות החלוצית הציונית. הוא גם רכש בכסף מלא את האדמות, לייסוד המושבות הראשונות בגליל, משמר-הירדן ויסוד-המעלה. אחרי הרב יעקב חי עבו עברה מסורת ל”ג בעומר לבנו, הרב מאיר עבו, שהמשיך לקיימה כהלכתה כמעט 50 שנה ברציפות, גם בימים קשים של פרעות ומאורעות דמים – עד לפטירתו ב-1947 – ערב קום המדינה. אחריו המשיך במסורת ר’ רפאל עבו, הדור הרביעי, שכל חייו היו קודש לענייניה הביטחוניים של העיר צפת. הוא זכה לקיימה במסגרת המדינה והעניק לה אופי ממלכתי.
על המסיבות שבהן עברה המסורת לדור החמישי, סיפר בשעתו ממשיכה, הסופר והעיתונאי יוסף עבו עברון: “ב- 7 בפברואר 1964 נפטר אבי, רפאל עבו ז”ל, באורח פתאומי, והוא בן 63 שנה. היה זה כחודשיים ימים לפני ל”ג בעומר, אחי, צבי ז”ל, שהה באותה עת בארצות הברית, וההחלטה, על המשכה של המסורת רבצה כולה עליי. בעוד אני מתלבט ותוהה אם בכוחי להרים משא כזה – התפרסמה בעיתון “מעריב” כתבה לזכרו של אבי מלווה בתמונתו. כשהצצתי באותה כתבה עברה בי צמרמורת: מתוך גיליון העיתון ניבטו בי שתי עיניו המצוות, והכותרת הייתה: התהלוכה חייבת להימשך! היה זה כאילו שמעתי את קולו הפוקד עליי, להמשיך ויהי מה”.
יוסף המשיך בדרכי אביו ומיסד את המסורת כאירוע ממלכתי ורשמי, תוך הקפדה על שמירת “בית עבו” כבית היסטורי בעל צביון ומעמד מיוחד בעיר העתיקה בצפת. יוסף, שהיה פטריוט לאומי ציוני, עיתונאי, מנהיג מונחה עקרונות ולא נוחיות, חוקר יסודי ואמין אשר לחם בשורות האצ”ל, פעל רבות לתיעוד ההיסטורי של תולדות המשפחה באמצעי התקשורת השונים וברחבי הרשת ואף הקים את האתר התיעודי “ההגדה לבית עבו”. יוסף זכה להחזיק במסורת במשך יובל שנים עד ל-10 פעמים ח”י – 180 שנה לטקס מאז תחילתו. עם פטירתו, ממשיך את המסורת זו השנה השניה, השנה ה-182 למסורת, בן אחיו – עו”ד רפאל עבו , תושב ירושלים, שאנו מאחלים לו שימשיך להוביל את הטקס עוד שנים רבות!..
לתמונות מהטקס ומהתהלוכה, לחצו כאן
לאלבום נוסף מחגיגת 2015, לחצו כאן